Da li vam treba energetski elaborat?

Šta je energetski elaborat?

To je dokument koji govori o tome kakva su energetska svojstva nekretnine, koliko se energije troši za zagrevanje ili hlađenje. U njemu se nalazi osam razreda potrošnje energije i to od A+ do G. A+ razred jer najbolji, to znači da će računi biti manji, a vrednost nekretnine veća. Dok je za nekretnine u razredu G to potpuno obrnuto. Elaborat EE čini osnovu za pravljenje Energetskog pasoša. Usvajanjem novog zakona o planiranju i izgradnji svi novoprojektovani objekti, kao i objekti koji se rekonstruišu,adaptiraju ili saniraju kao sastavni deo arhitektonsko – građevinskog projekta moraju imati elaborat o energetskoj efikasnosti jer bez njega nije moguće dobiti građevinsku dozvolu. Energetski elaborat može izraditi samo inženjer koji poseduje licencu izdatu od strane Inženjerske komore Srbije.

Kome sve treba energetski elaborat i šta se njime dobija?

Elaborati su obavezni za novoprojektovane stanove, poslovne objekte, kuće, kao i objekte u javnim sektorima kao što su bolnice, banke, škole, vrtići i slično. Elaborat za sada nije potreban ako se nekretnina prodaje ili iznajmljuje, ali tendencije su takve da će u vrlo bliskoj budućnosti svaka nekretnina koja se prodaje i oglašava morati imati određen energetski razred kojem pripada. Viši razred predstavlja i višu cenu na tržištu, a sami kupci će znati šta od nove nekretnine mogu očekivati u pogledu troškova.

Osim što certifikat daje podatke koliko nekretnina ima potrošnju energije, u njemu se nalaze i saveti šta bi trebalo učiniti kako bi se dodatno smanjila potrošnja energije. Ovlašteni inženjer će dati preporuku šta se može učiniti kako bi se smanjila potrošnja energije. Uradiće i predračun koliko to košta, koliko brzo se može izvesti, te za koliko vremena se uloženi novac može povratiti.

MERE UNAPREÐENJA EE U DOMAĆINSTVU

  • poboljšanje toplotne izolacije objekta
  • zamena postojeće stolarije
  • ugradnja solarnih panela
  • zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetskim efikasnim sijalicama
  • zamena energenata uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
  • zamena starih električnih uređaja

U okviru naše firme “Atelje & agencija Ilić” posedujemo licencu za izradu elaborata iz Energetske efikasnosti.

Zoran Ilić, dipl.ing.arhitekture